Symbooldrama

Symbooldrama

016-symbooldrama

Symbooldrama is een psychotherapiemethode die gebruik maakt van de kracht van innerlijke beelden in de vorm van dagdromen.

 

Bij de dagdroom die door de therapeut geïnduceerd wordt, gaat het om het doorleven van beelden – symbolen – die vaak de innerlijke belevingswereld van de dromer weerspiegelen. De cliënt kan zo in contact komen met zijn/haar innerlijke spanningen of trauma’s en tegelijkertijd toegang vinden tot de bronnen van zijn eigen vitaliteit en creativiteit. De therapeut helpt de cliënt de opgeroepen ervaringen in verband te brengen met zijn geschiedenis of actuele levenssituatie. De uitwerking van de dagdroom in tekeningen spelen daarbij een grote rol.

 

Daar waar woorden vaak tekort schieten, biedt deze methode via de verbeelding extra mogelijkheden aan de cliënt om toegang te krijgen tot zijn/haar innerlijke belevingswereld. De vaak onbewuste stemmingen en gevoelens worden “ongemerkt” gesymboliseerd in de dagdromen en de tekeningen. Dit heeft al een (affect-)regulerende functie. Voor kinderen (en soms ook jeugdigen) is het verbeelden vaak gemakkelijker dan het praten. Het dagdromen zelf en het vorm geven hieraan in tekeningen of spel, is vaak al voldoende om meer grip op zichzelf en de wereld te krijgen.

 

Deze vorm van behandeling wordt veelal ingezet bij traumaverwerking en hechtingsproblematiek maar kan ook een ondersteunend middel zijn bij een ontdekkingsreis naar je binnenwereld.